Esther López Barceló

Aula Didàctica de Memòria Democràtica

Esther López Barceló (Alacant, 1983) és profesora de història, escriptora i divulgadora cultural. Fou diputada d’EU a les Corts Valencianes entre 2011 i 2015.

Llicenciada en Història, amb l’especialització d’arqueologia, a la Universitat d’Alacant. Va participar en la primera exhumació de fosses comunes dins de cementeri d’Almansa en 2004. La seua sensibilitat cap a les víctimes del franquisme és el motiu pel qual va escriure el llibre «Testimonio de la Memoria» (2011), editat per l’Asociación Guerra, Exilio y Memoria Histórica del País Valenciano (AGE-PV), de la qual és cofundadora. Organitzà, amb el guerriller antifranquista Francisco Martínez López, «Quico», les primerers jornades de recuperació de la memòria histoòrica a l’antic camp de concentració d’Albatera, al Baix Segura.

Durant la VIII Legislatura de Les Corts, va rebre dos guardons per la seua tasca parlamentària: en 2021, «La Tuerka de Oro», premi del programa de televisió de Tele-K, dirigit per Pablo Iglesias Turrión, pel millor parlament femení; en 2014, fou reconeguda en els XXIII Premis Túria de la «Cartelera Turia».

Posteriorment, va ser directora del gabinet del regidor de l’Ajuntament de Madrid Carlos Sánnchez Mate, durant el mandat de Manuela Carmena com a alcaldessa, fins que va obtindre una plaça de professora interina a València en 2017. Alhora, coordinà diverses accions polítiques, com el primer informe d’impacte de gènere en els pressupostos municipals de Madrid o l’elaboració d’un decret de clàusules socials per a la contractació pública.

En 2017, va publicar un llibre d’entrevistes amb els protagonistes polítics dels “ajuntaments del canvi”, aquells que van aconseguir governar a les principals ciutats de l’Estat després de les eleccions municipals de 2015. El títol de l’obra és «La conquista de las ciudades» (Editorial Icaria).

Al juliol de 2018, coordinà l’elaboració d’una Proposició de llei de memòria democràtica amb el ministre Alberto Garzón i representants d’associacions memoralistes.

Ha estat col·laboradora habitual, amb columna pròpia, de mitjans de comunicació com Valencia Plaza i ElDiario. Actualment, escriu de manera puntual a Público, CTXT i Adiós Cultura i publica mensualment ressenyes literàries a La Marea. Durant la pandèmia, va dirigir un programa d’entrevistes en streaming anomenat «Vermut Literari», de deu episodis. Entre les personalitats que van participar en l’espai, Carlos Bardem, Edurne Portela, José Ovejero, Marta Sanz, Nieves Concostrina, Peio H. Riaño o Antonio Maestre.

Habitualment organitza, modera i presenta esdeveniments culturals a València, amb autors com Edurne Portela, José Ovejero, Miguel Ángel Martínez o Nieves Concostrina. A més, ha participat en documentals com «Operación Elefteria» (À Punt) o «La caja vacía» (sobre nadons robats, inèdit). És col·laboracdora habitual en el programa Pròxima Parada, d’À Punt Ràdio.

“Cuando ya no quede nadie” (Grijalbo, 2023) és la seua primera novel·la, amb traducció al català pròximament.

Coordina l’Aula Didàctica de Memòria Democràtica de la Generalitat Valenciana amb el doctor en Història Joan Salazar. Des de llavors, participa en xarrades i conferències sobre memòria història i l’educació. Així mateix, escriu pròlegs per a diferents assajos, com “Indignas hijas de su patria” (Alfons el Magnànim) de Maria Palau i Marta García.

Actualment treballa en un assaig que veurà la llum a l’abril de 2024.

Envia missatge

Per contactar amb esta experta envia correu electrònic a violetatena1982@gmail.com