Càrrecs actuals i recents
– Professora d’Investigació CSIC, Instituto de Neurociencias (CSIC-UMH) de Alicante
– Miembre de Comité Científico Asesor de la Agencia Estatal de Investigación (AEI)
– Delegada cientìfica por Espanya en EMBL-EMBC des de 2010
– Miembre del Consejo de Directores de la International Society of Differentiation (ISD)
– Directora. Unidad de Neurobiología del Desarrollo, Instituto de Neurociencias (2006-2016)
– Presidenta de la Sociedad Española de Biología del Desarrollo (SEBD) (2011-2016)
CV
Angela Nieto es va doctorar per la Universitad Autónoma de Madrid en 1987 pel seu treball en interaccions proteïnes àcids nucleics (CBM SOTA CSIC-UAM, Director: Enrique Palacián). En 1988 es va traslladar a l’Instituto de Investigaciones Biomédicas AS (CSIC-UAM) de Madrid per a estudiar mort cel·lular programada (Mentor: Abelardo López-Rivas). En 1989 es va unir al National Institute for Medical Research a Londres per a treballar amb David Wilkinson en l’aïllament de gens implicats en el desenvolupament del sistema nerviós. En 1993 va aconseguir una posició de científic titular (CSIC) en l’Instituto Cajal de Madrid, i des de llavors dirigix un grup interessat en els moviments cel·lulars durant el desenvolupament embrionari i la malaltia.
En 2004 es va traslladar amb el seu grup d’investigació a l’Instituto de Neurociencias del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH). Específicament, el seu grup ha estudiat fenòmens de plasticitat cel·lular en embrions, fonamentalment moviments cel·lulars que afavorixen la formació de distints òrgans i teixits. La seua principal contribució ha sigut l’impacte que la reactivació d’estos programes embrionaris té en patologies de l’adult, incloent la progressió del càncer, la fibrosi i el creixement i mineralització dels ossos. Va ser triada membre de la Organización Europea de Biologia Molecular (EMBO) en 2000 i Membre de la Acadèmia Europaea en 2009. Actualment és membre dels comités editorials de les revistes científiques EMBO J, EMBO reports; Current Opinió in Genetics and Development; Mechanisms of Development; Gen Expression Patterns, Trends in Genetics i Int. J. Developmental Biology. Ha publicat més de 120 treballs d’investigació en revistes internacionals que han acumulat més de 24.000 cites.
Ha rebut els premis: Carmen and Severo Ochoa (2004), Fundación Francisco Cobos, a la investigació biomèdica (2005); Alberto Sols, a la millor labor investigadora (2008), Premio Rey Jaime I, en investigació bàsica (2009), Selección Española de Ciencia. Revista QUO (2015), Premi al Mérit Científic de la Generalitat Valenciana (2015), Premio Iñigo Alvarez de Toledo, a la investigació bàsica en nefrologia (2016), Premio Rotary Club Alicante (2017).