Photo

María de los Ángeles Herrero Herrero Universitat d'Alacant

Alacant
DonesHistória ModernaLiteratura

Filòloga
Contacte

Envia missatge

Per contactar amb esta experta envia correo electrònic a mangherr@gmail.com

Contacte usant webmail: Gmail / AOL / Yahoo / Outlook

Doctora per la Universitat d’Alacant (programa de doctorat «Llengua i Literatura Catalanes», Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant) i Llicenciada amb grau en Filologia Catalana (UA).

Ha realitzat comunicacions i conferències i ha publicat articles sobre temes diversos com ara el ressò de Garcilaso de la Vega en la poesia amorosa de Francesc Fontanella, les novel·les històriques de Vicent Josep Escartí, el lèxic dialectal de Saix (l’Alt Vinalopó) i, principalment, sobre les escriptores valencianes dels segles XVI-XVIII. El 2009 es publicà el resultat de la investigació dels cursos de doctorat, que comptà amb una Ajuda a la Investigació (curs 2005/2006) del Centre d’Estudis sobre la Dona en col·laboració amb el Vicerectorat d’Alumnat de la Universitat d’Alacant, amb el títol Lletraferides modernes: Catàleg de les escriptores valencianes dels segles XVI-XVIII.

L’any 2016 defensà la seua Tesi doctoral “Escriptores valencianes de l’edat moderna: catalogació, contextualització i difusió”, dirigida per la Dra. Marinela Garcia Sempere de la Universitat d’Alacant, que comptà amb dues Ajudes del Centre d’Estudis sobre la Dona (actual IUIEG de la Universitat d’Alacant) per a la realització de tesis doctorals amb perspectiva de gènere (cursos 2011/2012 i 2013/2014).

Actualment treballa com a tècnica superior del Projecte ADSO “Análisis distante del soneto castellano de los Siglos de Oro” del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant (https://adsoua.wordpress.com/).

PUBLICACIONS (selecció):

LLIBRES

Lletraferides modernes. Catàleg de les escriptores valencianes dels segles XVI-XVIII, Colección Lilith Joven, Publicacions de la Universitat d’Alacant, 2009.  *Notes de reproducció digital: Alacant: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, 2016. UR – http://www.cervantesvirtual.com/nd/ark:/59851/bmcdf8q8.

Chico Rico, Francisco y Herrero Herrero, MA (coord.): Diccionario sajeño. El léxico del habla de Sax, «Colección Picayo» Nº 8, Universitat d’Alacant/Ayuntamiento de Sax, 2015.
CAPÍTOLS DE LLIBRES

Lacueva i Lorenz, Maria/Herrero Herrero, MA: “Construyendo las genealogías femeninas literarias valencianas: estado de la cuestión”, Identidad, género y nuevas subjetividades, Universitat de Varsòvia, Varsòvia, 2016, p. 67-87.

Herrero, MA: “Els Roger i els Arcàngels: les nobles nissagues del món escartià o la maquinària de construcció de biografies fictícies per Vicent J. Escartí”, La biografia a examen, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona, p. 279-291, 2015.

“A manera de fer memòria del passat valencià: les novel·les històriques de Vicent Josep Escartí”, Arxius, Memòria i Literatura: Actes de les Jornades Culturals d’Algemesí, 3 i 4 d’abril de 2003, a cura de Vicent Josep Escartí i Josep Enric Estrela, Algemesí, 2007, p. 249-263.

“El ressò de la lírica amorosa de Garcilaso de la Vega en la poesia amorosa de Francesc Fontanella”, en Valsalobre, Pep i Sansano, Gabriel (coord.), Francesc Fontanella: una obra, una vida, un temps, Edicions Vitel·la, Bellcaire d’Empordà, 2006.

ARTICLES

Herrero, MA: “Les «modernas» religioses valencianes: entrebancs per a una recerca textual”, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna, vol. 1, Núm. 1, València, Universitat de València, p. 271-280, 2013. https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/2588.

“Favores que Dios hizo a Isabel de Trilles (¿?-Valencia, final siglo XVII). Una relación del padre Ginés Berenguer como muestra de la autobiografía femenina de la Edad Moderna”, http://www.revistacodice.es/publi_virtuales/v_congreso_mujeres/comunicaciones/favores_que_dios_hizo.pdf, V Congreso Virtual sobre Historia de las Mujeres, Asociación de Amigos del Archivo Histórico Diocesano de Jaén, 15/10/2013-31/10/2013.

“Per manament del confessor: l’esclat de la’autobiografia femenina a l’Edat Moderna. El cas del dietari en llengua castellana de la il·licitana sor Gertrudis de la Santíssima Trinitat”, Ítaca. Revista de filologia, Núm. 1 (2010), Universitat d’Alacant, p. 179-190.

“Escritoras de la Gobernación de Orihuela en los siglos XVII y XVIII”, URYULA. Revista de investigación del Centro de Estudios Históricos de Orihuela: “Monográfico sobre las consecuencias de la Batalla de Almansa en el Bajo Orihuela” (2007) Asociación de Amigos de Orihuela, Oriola, p. 71-83. RUA http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/7578.